Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chuť, čich a jejich hygiena

2. 11. 2008

Chuť

  • chutí vnímáme rozpuštěné chemické látky
  • základní chutě: hořkost, sladkost, kyselost, slanost
  • existují i jiné chutě, vznikají kombinací 4 základních
  • někteří lidé mají abnormálně dobře vyvinuté chuťové buňky, např. degustátoři
  • receptory = chuťové pohárky na povrchu jazyka obsahují chuťové buňky
  • význam chuti: kontrola potravy (zkaženost), ovlivňuje produkci slin a žaludečních šťáv

 

Čich

  • vnímáme jím chemické látky v plynném skupentsví nebo rozptýlené ve vzduchu
  • čichové buňky jsou pro každou látku jiné
  • některé látky necítíme, nemáme pro ně čichové buňky (CO- oxid uhelnatý nebo CH4 - metan), proto se např do zemního plynu přidávají páchnoucí látky
  • čichová sliznice se nachází v horní části dutiny nosní
  • čich je schopný adaptace = přizpůsobuje se dlouhodobému vjemu, např. když něco v kuchyni spálíte, tak vavětráte a zdá se vám, že už to nesmrdí, ale když na chvíli odejdete a pak zase přijdete, ucítíte spálené jídlo znovu
  • význam čichu: spolupráce s chutí při analýze potravy, nitrodruhová komunikace

 

Hygiena čichu a chuti

  • zánětlivé onemocnění => zahlenění
  • vyvarovat se intenzivním vjemům
  • chuti škodí tvrdý alkohol
  • čichu škodí těkavé látky (ředidla,...) a kouření
 

Náhledy fotografií ze složky Smyslová ústrojí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kunda

(dominik blafka, 11. 6. 2013 19:26)

sex

bla

(Dominika, 14. 4. 2011 18:56)

Hezké stránky chodím do 5 a právě se te učíme sice né do podrobna ale učíme se to.Máš hezký přehled v tom co píšeš chválím tvoje stránky.To vše.

good

( x, 29. 5. 2009 14:49)

Dobré, ale nerozumím tomu. :-)

jazyk

(Petr Smolka, 2. 2. 2009 10:58)

najit

smyslové ustrojí

(Petr Smolka, 2. 2. 2009 10:58)

najít

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA